Stallinredning

Att få möjlighet att inreda sitt eget stall är en riktig kick. Nytt, fräscht, smarta lösningar, boxar, galler och färger helt i ens egen smak behöver inte vara en dröm.

LR 5/2009
Text: Mia Kristoffersson  Foto: DKC

[private]


Utbudet på stallinredning har ökat kraftigt de senaste åren och konkurrensen sänker naturligtvis priserna.
Har man möjlighet att lägga på några kronor kan man få det kungligt fint med välvda galler och mässingsknoppar. Om man föredrar det extravaganta eller en enklare renare inredning är självklart en smaksak, men ett stall ska man förhoppningsvis leva med ett tag, så att välja en inredning man kommer trivas med är viktigt.


Stort utbud

Idag finns det många tillverkare och återförsäljare av stallinredning. Mycket tillverkas här i Sverige men mer och mer ser man importerade inredningar på marknaden. Ett brett utbud är bra, men kan också skapa ett kärt besvär, nämligen att man måste välja. Vissa tillverkare har ett basutbud med standardboxar i olika prisklasser, men många har också möjlighet att skräddarsy just din inredning. Har man ett befintligt stall med lite udda mått kan detta vara ett nödvändigt alternativ, men har man ett nybyggt stall då är standard-utbuden de mest kostnadseffektiva. Färger och material på boxfyllningar finns i en mängd olika varianter från traditionell gran, till ek och mer udda träslag. Skivmaterial i olika varianter finns också, men detta var något mer populärt för ett antal år sen. Många skivmaterial är enormt slitstarka ock tål både fukt och hästarnas ibland omilda behandling. Nackdelen är att man behöver byta hela skivan om den går sönder på någon del. Har man lösbrädesfyllning, blir bytet många gånger både billigare och enklare.


Plastfyllning

Man ser mer och mer fyllning av olika kompositmaterial baserad på returplast och liknande. Dessa har visat sig fungera väldigt bra, då det är tåligt, lätt att hålla rent, färgbeständigt och förhållandevis billigt. Det fungerar på samma sätt som med plankfyllning och har ofta form som en planka.  DKC som är en av de större leverantörerna på plastplank  har ett brett sortiment av färger. Plastplankorna är lika enkla att byta och montera som spontade brädor.
Hurvida man vill eller behöver ha galler på boxarna beror på en hel rad med faktorer. I mindre stallar kan det vara helt onödigt och ge en härligt öppen och luftig känsla som ökar trivsel för både människor och hästar, men är det mycket hästar eller om man har hingstar kan det vara helt nödvändigt för att skapa en lugn, säker och trygg miljö för både sin egen och hästarnas skull. De flesta fabrikat har som tillval, så kallade hingstväggar eller hingstgardiner. Dessa innebär att mellanväggen blir mer eller mindre heltäckande. Det kan vara skönt för både boxkompisen och hingsten att få lugn och ro utan att i varje “störande” situation behöva vara alert.


Vad behöver hästen

Har man mycket hästovana människor som rör sig i stallarna kan galler fungera åt andra hållet, nämligen att hästarna får vara ifred i sina boxar vilket är väl så viktigt. Hästar behöver ha sin vrå, där det är lugn och ro som råder, för att få välbehövlig vila. Vill man ha en helt personlig inredning kan man exempelvis mura boxväggar och kanske köpa färdiga dörrar som komplement. Snickra boxar själv är också ett alternativ men precis som med all annan byggnation krävs det att man har lite förkunskaper och väljer rejäla material som står emot den höga belastning stallinredningen får. Hästar är duktiga på att tugga så väljer man den senare lösningen är det ett måste att plåtsko kanter och stolpar. Ek har visat sig ha en något avskräckande effekt på många “gnagare” men endast så länge virket innehåller höga halter av myrsyra och garvsyra. I takt med att trät torkar försvinner halterna och då blir det “tugg-bart” igen.


Planering och regler

De flesta tillverkare kan bistå med planering och montering av din nya stallinredning. Har man ett utrymme med udda mått kan det vara all idé att ta deras hjälp för att få till så optimala lösningar som möjligt. När det gäller montering av boxarna köper man det som en tilläggstjänst. Det kan löna sig både kostnads- och tidsmässigt. Dom har rätt verktyg och vanan inne och kan dessutom lösa problem med eventuella ojämnheter och liknande både snabbare och bättre än vad man som amatör förmår. Regler för gallerbredder, boxstorlekar, bredd på gångar och dörrar är viktigt att hålla koll på, likaså om man förändrar användningsområdet av en befintlig byggnad. Det vill säga har den inte använts som stall tidigare, kan man behöva göra en förprövning och i värsta fall till och med söka ett bygglov. Enklaste sättet att få svar på om du behöver söka något tillstånd är att kontakta din kommun, då det skiljer en hel del från olika kommuner.


Kringutrustning

Utbudet av annan utrustning till stallet tillhandahålls ofta av samma firmor och det kan vara allt ifrån infällda krubbor, saltstenshållare, upphängningsanordningar till vattenkoppar mm. Vill man göra mindre förändringar eller förbättringar finns det ett stort utbud av produkter. Mycket säljs via återförsäljare både lokalt och via näthandeln. Det kan löna sig att kolla runt lite då det skiljer väldigt i pris och det gäller inte bara priset på produkten utan kolla även fraktkostnader och andra eventuella tillägg. Att välja det billigaste alternativet kan ibland bli dyrare när frakt och administrations-tillägg är pålagda. Är man lite händig så kan det mesta monteras av en själv, men har man valt att göra en större åtgärd i sitt stall kan det gå både fortare och bli bättre om man anlitar proffs. När det gäller uppfräschning av stall och inredning kanske man vill måla eller ytbehandla inredningen. Det man bör tänka på då är att välja rätt ytbehandling avsett för materialet och för användning i djurstallar. Vissa färger exempelvis har egenskaper som motverkar fukt som lätt bildas i stall. Ammoniak som finns i urinen har frätande egenskaper och samma gäller här. De produkter som är framtagna för djurstallar står emot på ett helt annat sätt än de som är avsedda för bostäder till exempel. Rådgör med personalen i butiken där du handlar. Företag som säljer lantbruksprodukter har ofta ett brett sortiment avsett för just detta ändamål.


Tiden

Som all annan byggnation eller renovering gäller det att man sätter upp en tidsplan för sitt projekt allt tar tid och har man djur som redan är uppstallade i befintligt stall är planeringen extra viktig. Många har sina hästar ute över sommaren när det är betesperiod men allt kan hända och att ha en backup för en skadad häst som behöver stå på boxvila är därför helt nödvändigt om projektet beräknas ta lite längre tid.
Sommaren är den bästa tiden för byggprojekt på grund av väder och ljustillgång, men semestern ska också räcka till vila och återhämtning så glöm inte att njuta av lite sol och bad också.
[/private]

Om The editors

Se också

Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex − 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.