Tips från Jonna: börja träna föl och den unga hästen

Text: Jonna Gullberg  Foto: istockphoto.com

[private]

I ett par artiklar ska vi prata om hur man tränar den unga hästen att gå i grimma och grimskaft, spolar av den, binder upp den, lär den lyfta hovar och respektera dig som ledare. Vi ska även tala om hur du tränar unghästen för att så småningom kunna visa den i halter, som är en tävlingsklass där du visar hästen för hand, iförd grimma och grimskaft med kindkedja.
Att hästen ska kunna hanteras, ledas i grimma och grimskaft kan tyckas vara självklart, men många unghästar och även äldre för den delen, är både bortskämda och ouppfostrade. Man ser ofta  unghästar som går över sina ägare och en häst som inte respekterar sin ägare kan bli farlig att hantera. Det handlar alltså om säkerhet och träningen börjar redan med fölet eller den unga hästen.


Skäm inte bort

Många tycker det är gulligt när hästen kommer fram och buffar på en och söker uppmärksamhet. Självklart är de små fölen och unghästarna söta, men när de är unga vet de inte vad som är rätt och fel, därför måste vi lära dem det. För om hästen biter, sparkar, klättrar över en eller knuffas när de är 3–4 år är det inte så sött längre. Då har beteendet eskalerat till ett verkligt problem.
Ibland tycker jag att det inte är så stor skillnad mellan människor och hästar. Kanske har du träffat någon (barn eller vuxen) som bara vill ha mer och mer men inte är tacksamma hur mycket de än får.  Inte tycker de mer om dig heller, hur mycket du än ger.  Bortskämda unghästar kan man få genom att man hela tiden klappar och ger godis, men man sätter inte några gränser för vad som  är accepterat beteende och vad som inte är det. Du kan vara helt säker på att hästen tycker inte mer om dig för att den får godis eller att den får buffa på dig. Unghästen ska man vara väldigt tydlig med – svart och vitt. Då blir det mycket lättare för den att förstå vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. Det allra viktigaste är att du är konsekvent i din uppfostran. Tänk på hur hästarna agerar mot varandra när de går tillsammans, där råder inga tveksamheter om vad som är tillåtet och inte. De är väldigt tydliga mot varandra.


Ingen fördel

Min erfarenhet av unghästar är att om jag är konsekvent mot dem när de är unga så behöver jag inte gå på dem lika tufft när de blir äldre. Skulle jag behöva ta tag i dem när de är äldre så blir de inte lika upprörda om man talat om för dem var skåpet ska stå redan då de var unghästar. Under de åren jag tränat unghästar har jag aldrig upplevt att de som är bortskämda har haft någon fördel av det, tvärtom har de blivit mer stressade under press. De är inte vana att man säger till dem vad de ska göra och har inte lärt sig hur de ska förhålla sig till krav som ställs på dem.


Börja i boxen

När jag kommer in till en unghäst i en box så vill inte jag att den ska gå ända fram till mig. Det är en markering att jag är ledaren och jag bestämmer när den får komma nära mig. I ett tidigt skede markerar jag för unghästen att; du får komma fram, men den sista metern så är det jag som går fram till dig. Med den här metoden markerar jag att den inte bara kan klampa rakt upp på mig, den ska respektera mig och mitt utrymme. Att jag redan från början är konsekvent gentemot unghästen har jag sedan tillbaka i all träning och allting jag gör med den därefter. Jag har markerat att det är jag som bestämt reglerna och det gör mitt arbete både lättare och tryggare. Även hästen har en trygghet i att den vet vilka regler som gäller.


Börja leda

När man ska börja leda unghästen eller fölet så brukar jag börja även med detta i en box. Jag sätter på grimma och grimskaft, sedan får unghästen vara ett tag själv i boxen. På det enkla viset får den lära sig ha grimskaftet hängande runt benen, de får trampa på grimskaftet och se vad som händer då. Ibland kan man se gamla hästar som trampar på grimskaft bli så rädda att de kastar sig rakt upp i luften, med risk för skador både på sig själva och sin omgivning. Om hästen redan som ung får träna på att röra sig runt med ett löst grimskaft så får den inte panik när det händer.
När de har vant sig vid grimskaftet  fortsätter jag träningen i boxen. Nu är det dags att lära unghästen förstå trycket från grimskaftet, att den ska ge efter för tryck när jag drar. Här måste man tänka på att unghästarna är olika i temperament. En del är lugna, andra är nervösa och oroliga. En del är lättlärda och andra måste du upprepa flera gånger för. Det är viktigt att du använder ditt sunda förnuft och inte gör övningen till en stressande situation för unghästen. De flesta hästar som stretar emot förstår inte hur de ska komma undan trycket. Om du känner att hästen börjar få panik när du drar i grimskaftet så ska du inte hålla emot, utan bara lugnt få dem att förstå hur den ska följa efter. Jag brukar även försöka flytta hästen åt sidorna, framåt och bakåt. Arbeta en kort stund ofta och var nöjd med små framsteg.
När jag arbetar med unghästar försöker jag undvika häftiga rörelser och jag är väldigt lugn hela tiden. När man kommit så långt att de ger efter för trycket i grimskaftet kan man ta ut hästen för att börja leda den. Har man en mindre yta så som en roundpen kan det vara ett bra ställe att börja på. Till en början är jag inte så noga med var hästen går, jag försöker hålla mig vid sidan av den. Har man svårt för att få hästen att gå fram kan man lägga ett rep runt baken på den så blir det lite extra tryck bakifrån.


Bind upp hästen

Jag tycker man ska lära hästen att stå uppbunden. Det har du nytta av vid många tillfällen, både hemma, ute i skogen eller på tävling. Börja i en box och ta gärna ett elastiskt grimskaft som ger efter lite om hästen sliter i det. När hästen drar i det går det inte sönder, men blir inte helt stumt, vilket gör att hästen inte lika lätt får panik som när det blir tvärstopp.
Kolla att både grimma och vägg eller fäste där du binder upp är av kraftigt material som inte ger vika. Om hästen lär sig att den kan slita sig loss kan du få problem. Bind så högt att den inte kan få benet mellan och se till att binda på ett ställe där hästen inte kan klättra och fastna.
Det är viktigt att du låter hästen stå kvar tills den accepterat att den är upp­bunden. När man känner att den stått där ett tag och den har provat att dra i grimskaftet och inte är upprörd eller rädd för det längre så kan man klappa om hästen lite. Första gången du binder upp så stå i närheten så att du kan vara beredd att rycka in om något går fel.


Ta upp hovarna

När hästen står lugnt uppbunden, gå runt den och börja försiktigt plocka upp hovarna. När jag börjar plocka upp hovarna så bryr jag mig inte så mycket om hur, utan bara att de lyfter dem. Ju mer man håller på med att lyfta hovarna på dem desto enklare blir det. Till slut kan man lyfta upp dem och ställa dem precis där man vill ha dem. Det är bra att kunna om vi ska visa hästen i halter. Dessutom ger det pluspoäng när hovslagaren kommer.
Jag tycker det är viktigt att man lägger ned mycket tid på att plocka upp hovarna på unghästar, men man får absolut inte stressa med det så att det blir en dålig erfarenhet för hästen. Att hästen ger hoven lätt är något som kommer att följa den under hela livet.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.