Tips från Jonna: showmanshipvändning

NR 8/2010
Text: Jonna Gullberg   Foto: Åsa Wikberg

[private]


När man tävlar grenen showmanship, som är en teknikgren där man visar hästen för hand, förekommer bland annat något som kallas Showmanshipvändning. Du skall i Showmanship även kunna visa din häst i skritt, trav, stopp, ryggning och uppställning i ”square up” (där alla fyra ben ska stå rakt ned under hästen). Vad vi i den här artikeln ska gå igenom är hur man får hästen att göra en korrekt vändning i 360°. Denna vändning kan man göra i allt ifrån 90° upp till ett par varv, beroende på hur domaren väljer mönster vid tävlingen.
Jag ser alltför ofta folk som gör vändningen helt fel. Grunden till detta är att hästarna står felplacerade från starten. Därför tänkte jag att det kan vara en god idé att bistå med några enkla guidningar som kan hjälpa att få till en bra Showmanshipvändning.
En vändning i showmanship är en framåtbjudande rörelse likväl som man i reining vill ha en framåtbjudning i spinnen. Man kan säga att i de flesta fall när en häst vänder med framåtbjudning så vill de ställa sig på det inre bakbenet. Om hästen vänder med bakåtbjudning så vill de ställa sig på det yttre bakbenet. I showmanship är det väldigt viktigt att hästen roterar runt sitt inre bakben, även kallat pivotbenet. Detta ben skall stå kvar på samma ställe under hela vändningen, hästen skall alltså inte flytta runt det och byta position på benet.


Grundposition

När man startar rörelsen så skall man stå vänd med ansikte och bröst mot hästen. Man avslutar rörelsen på samma vis. Jag står lite mindre än en armslängd ifrån hästen. Höger arm och axel skall vara i linje med hästens öga när jag gör förflyttningen av hästen (se bild). Mitt fokus och energi är alltså riktat mellan ögat och nosen.
Inre bakhoven, pivotbenet, är centrum i en tänkt cirkel och jag skall röra mig runt den i en perfekt cirkel. Hemligheten med att göra en perfekt cirkel runt hästen är att inte gå inåt mot mitten, utan hålla min position i ytterlinjen på cirkeln. Tänk på en passare som du använde i skolan. Spetsen mitt i cirkeln är hästens innerben och blyertscirkeln skapar du med din kropp runt hästen. Om spetsen flyttas blir cirkeln inte perfekt och inte heller om pennan sitter löst och flyttar sig mot mitten.


Problem

I början kanske inte hästen vill stå stilla utan går framåt i en liten cirkel, så från början får jag gå med och ”putta” hästen runt. Inre bakhov skall stå stilla och hästen skall förflytta vänster framben över det högra. Varje steg hästen gör rätt rörelse i början så stannar jag – som en belöning – och börjar sedan om igen. När hästen gör som jag vill tar jag alltså bort trycket och då blir det som en belöning för hästen när den gör rätt.
Om jag går runt i cirkeln och hästen bara går runt, jag får den inte att stanna på bakdelen, då brukar jag ta grimskafts­änden och använda det mitt på hästen ungefär där jag har skänkelläge. Det brukar även göra att de rätar upp sig och blir lite rakare i kroppen om de har en tendens att böja sig i vändningen.
Det är viktigt att man inte går och bromsar för mycket i kedjan. Håll koll på att vinkeln i kedjan är framåt och inte bakåt. När jag har hästar som bara vill gå framåt i en liten cirkel så kan jag bromsa upp dem med vinkel bakåt på kedjan, men när jag har bromsat upp så skall vinkeln vara framåt igen. Mellanrummet mellan handen och hästen ska vara 5-10 centimeter. Handen måste bli kvar vid sidan av hästen och får inte gå in under halsen eller nosen på den. Vid tävling får du förstås inte vidröra hästen, men det kan vara nödvändigt under träning.
I början är det oftast lättare att lära in vändningen genom att föra kedjan bakåt så man får bakåtbjudning, men det är viktigt att det bara är ett övergående stadie så att man lär hästen att få framåtbjudning i vändningen. Det vanligaste felet vid vändningen är att hästen ställer sig på fel pivotben eller inte ställer sig på ett pivotben alls i vändningen.


Pullturn

Den här övningen skall man kunna göra åt båda håll.
Man vänder alltid stående från hästens vänstra sida, men det kan förekomma pullturns, vilket är att man vänder hästen genom en bakdelsvändning till vänster. Då backar du från hästen i samma tänkta cirkel och hästen skall ha sitt vänstra bakben som pivotben och trampa över med det högra frambenet. En pullturn är max 90° och den kan läggas var som helst i tävlingsmönstret.


Din position

När man går i en vändning så får man tänka att man måste korsa det högra benet över det västra för att kunna hålla positionen i cirkeln. Överkroppen skall vara parallell med hästens kropp men underkroppen är mer riktad utåt. Man vrider sig alltså i midjan. Misstaget som många gör är att man inte håller överkroppen parallellt med hästen utan man vrider axlarna framåt som när man går framåt med hästen.

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …