Tips från Jonna: sitt med rätt sittben

LR 8/2009
Text: Jonna Gullberg

[private]

Man brukar tala om att sitta på rätt sittben. Detta gör man när man rider lätt i trav på hästen. När hästen travar så förflyttar den sina ben diagonalt samtidigt. Vänster fram och höger bak – höger fram och vänster bak.
Traven är en tvåtakts rörelse. I joggen (sakta trav) sitter vi ned, men i en ökad trav är det lättare både för dig och hästen med lättridning. I lättridning reser man sig upp i stigbyglarna i vartannat steg istället för att sitta ned hela tiden. Om man har långa stigläder och en reiningsadel som har fendrar som skjuts framåt när man lägger vikt i stigbygeln, så kan det vara svårt att hitta balansen i lättridning. Försök då att korta stigbyglarna lite, speciellt om du rider ut längre sträckor. För att kunna rida lätt bra och få en balanserad sits så är det viktigt att du inte skjuter fram underskänkeln för långt fram (stolsits) så att du dunsar ned när du sätter dig. Det skall vara en lodrät linje mellan  höft och häl.
Man sitter ned när ena benparet dia­gonalt är i marken. Ska man sitta ned på yttre sittbenet – som är det vanliga om man rider på böjt spår – så sätter man sig ned när yttre frambenet går bakåt. Detta gör det lättare för hästen att hålla balansen på böjt spår, dvs hörnpasseringar och volter. För att byta sittben när du är i otakt så sitter du ned ett steg och sedan upp igen.
Samtidigt som du reser dig i lättridningen, försök att sänka hälen så att du får en svikt i vrist och knä. Stå inte på tå i stigbyglarna när du ska upp.
Har du svårt att känna om du sitter på inre eller yttre sittben så kan du snegla ned på yttre bogen. När du ser att yttre frambenet går bakåt så sitter du ned. Rider man ut långa sträckor i skog och mark så är det bra att variera vilket sittben man sitter på i lättridning. Detta för att spara hästen och få den så liksidig som möjligt i muskulaturen. Ofta så vill hästen flytta över dig på en sida som är bekväm, eller så kan du själv föredra att sitta på en sida på grund av att du är starkare eller svagare i en sida. Om du rider en unghäst är det extra viktigt att du varierar sittben för att få den liksidig.
I de rena westerngrenarna som man tävlar i rider man aldrig lätt. Men i hunt seat equitation och hunter under saddle är det viktigt att du kan känna vilket sittben du sitter på, då det ingår i bedömningen. I HUS är det viktigt att alltid sitta på det yttre sittbenet i trav. Om speakern säger galopp när du rider lätt i trav så ska du kunna fatta galopp från lättridningen utan att sitta ned. Fortsätt att rida lätt och ge galoppfattningen vid nedsittning. Fattar hästen inte direkt så fortsätt rida lätt och ge nytt kommando.
Samma sak gäller vid övergång från galopp till trav. Här ska du kunna komma i galopp och gå direkt in i lättridningen OCH på rätt sittben.
I Hunt Seat Equitation är det ännu viktigare att du tränar på övergångarna. Här ska hästen kunna göra mjuka fina övergångar mellan trav-galopp, skritt-galopp, skritt-trav och omvänt. Hästen skall göra mjuka fina övergångar och du ska som ryttare ha en perfekt sits och kunna sitta ned på det sittben som mönstret anger, utan att titta ned på hästens ben.
För att träna balans och lättridning så kan man variera lättridningen med att stå i fältsits (stående lätt framåtlutad, med svikt i vrist och knä, sänkt häl). Du kan även träna lättridningen utan stigbyglar. Ju mer du tränar dessa saker desto bättre balans får du och desto bättre ryttare blir du.

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …