Trail ryggning

Vi har nu kommit fram till denåttonde delen av vår artikelserie om trail. I detta avsnitt kommer vi att gå igenom ryggningen och vi kommer att beskriva två vanligt förekommande träningsmetoder som båda fungerar bra.

 Text: Lars och Mia Bråve
Foto: Åsa Wikberg

Ett hinder som nästan alltid är med på trailtävling är ryggning och då antingen mellan koner eller en L, U eller V-form av bommar. För en banbyggare är det lättare att ryggningen sker mellan och runt koner för då blir variationsmöjligheterna större. Avståndet mellan bommarna kan vara som minst 71 cm, men i tävlingssammanhang brukar avståndet vara cirka 90 cm. Om bommarna är upphöjda till högst 30 cm ökas avståndet med cirka 5 cm. Med koner är minimum-måttet ca 91 cm och står konerna i en triangel är avståndet 102 cm.

Inom westernridning gäller samma princip som i många andra sammanhang. Det finns ingen absolut sanning, bara olika metoder att nå samma mål. Du kan lära din häst att rygga på flera olika sätt, vi beskriver här två vanligt förekommande träningsmetoder som båda fungerar bra, välj den metod som passar dig och din häst bäst.

Ryggning för allround, trail och reininghästen

Tänk på hur du själv gör när du skall gå baklänges. Du sätter ner klackarna ordentligt i marken. Det är samma sak när du sitter på hästryggen. När du börjar rygga så driv fram hästen med framåtdrivande hjälper så att den kommer väl fram på tygeln. Tryck ner hälarna, ha överlivet rakt och skänklarna lite framåt. På unga hästar kan du föra överlivet obetydligt framåt. Håll en passiv men fast hand. Börja inte ”såga” med händer och tyglar. Trampa ner i stigbyglarna och använd skänklarna framme vid sadelgjorden vid behov och använd kommandot ”back”. Detta kommando skall också användas när du arbetar med hästen från marken. Håll båda skänklarna intill hästens sidor. Låt inte fötterna peka rakt ut.

Ryggning för trail, pleasure och horsemanshiphästen

När du börjar lära hästen att rygga, ta först i tyglarna för att visa hästen att den inte ska gå framåt. Lägg sedan till båda skänklarna runt hästen, eventuellt får du öka trycket i tyglarna när skänkeln läggs till. När hästen svarar bakåt så lättar man lite i tygeln, detta gör man för att motivera hästen att bjuda bakåt.

Om hästen stannar när man lättar och ger eftergift får man ta lite till i tyglarna. Upprepa detta tills hästen lär sig gå bakåt. Tänk på att använda skänkel, inte bara tygel. Skänkeln gör att hästen höjer och lyfter ryggen samtidigt som den ryggar precis som vid samling.

Målet är att vid ryggning skall man endast kunna lyfta handen lite och markera ryggningen samtidigt som man lägger till skänkeln för att reglera farten. På bilderna ryggar Ella enligt denna metod.

Träna på att rygga rakt

Innan du börjar rygga mellan koner eller bommar så träna att rygga rakt. Nästa steg är att rygga rakt mellan två bommar och när hästen klarar detta kan du börja svänga bakdelen när bakhovarna har passerat bomändarna till vänster eller höger. Om nu bakdelen skall till höger så strama åt vänstertygeln, flytta bak vänsterskänkeln och pressa bakdelen till höger. Ha tyngdpunkten på vänster sittben. Vid ryggning i ett L-hinder händer det ganska ofta att bakdelen går åt rätt håll medan frambenen står kvar och vid fortsatt ryggning kommer framhovarna att slå i bommarna. Då gäller det att flytta framdelen lätt till vänster genom att trycka på med höger skänkel framme vid sadelgjorden. Sitt på höger sittben samtidigt som du för båda händerna rakt till vänster – inte bakåt, för då sker förflyttningen bak och vi skulle ju enbart flytta framdelen. Börja träna med att rygga i en volt, när det fungerar fortsätt med bommar och koner. Det viktigaste är att hästen börjar flytta sig bakåt på ditt kommando så att du därefter med hjälp av din ytterskänkel och vikt kan börja flytta bakdelen.

Om du tänker efter hur du rider framåt i en skarp 90 graders sväng med ledande innerhand, neckreining och stram yttertygel samt ytterskänkel tillbakadragen, så är ryggningen i princip samma ridning. Ett bra sätt att lära orutinerade hästar att rygga är att vid stopp behålla skänklarna framme med sänkta hälar, händerna höjda, fasta men passiva och kommandot ”back”. Var nöjd med två eller tre steg på en ung häst. Försök alltid att sitta stilla när du sneglar ned var bommarna eller konerna är, för vrider du dig fram och tillbaka förflyttas din vikt i sadeln och hästens bakdel börjar svaja. Då är det risk för islag. Vid ryggning i L, titta enbart på innerbommarna. Håller du dig parallellt med dem så vet du var hästens bakben är.

 

82 83

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.