Trail Serpentiner

Vi har nu kommit fram till den tionde delen av vår artikelserie om trail. I detta avsnitt kommer vi prata lite om serpentiner. Målet är att till slut kunna rida serpentiner på slacka tyglar med enhandsfattning. 

 Text: Lars och Mia Bråve
Foto: Åsa Wikberg

 

Serpentiner byggs i regel upp med koner, men det går lika bra att lägga ut bommar i olika mönster. Minsta tävlingsavstånd mellan koner skall vara 91 cm i skritt och 182 cm i jog. När du börjar träna eller rida på en ung häst kan du gärna gå upp till tre meter mellan konerna. Cirka fyra koner är normalt och vill man lägga bommar längs med konerna skall avståndet mellan kon-baserna och bommarna vara 91 cm åt båda hållen. Man kan även ha bommar liggande mellan konerna, antingen snett eller med koner i varje ände av bommen.

Att rida en serpentin är för hästen inte speciellt svårt, men det är koordinerings-rörelser för ryttaren där sits, skänklar, vikt och händer skall samverka för att visa hästen vägen. Du skall så småningom kunna utföra serpentinridningen på slacka tyglar med enhandsfattning, därför är det viktigt att du redan från början lär dig att svänga med hjälp av sitsen.

Vikten på dalskidan

Den orutinerade hästen rider du med tvåhandsfattning och lätt kontakt i munnen. Ställ med innerhanden och stötta med ytterhanden. Följ med blicken och en lätt vridning med din  överkropp så att dina axlar är parallella med hästens bogar, slut upp med ytterskänkeln. Mellan konerna gäller det att ställa om händer, skänklar och axlar samt ha blicken riktad i ridriktningen. Titta inte på konerna utan ha blicken mellan dessa för det är ju där du skall rida. För att få en så rak linje som möjligt rid nära första konen. Ligger det bommar mellan konerna måste man ”tvära” lite mer för att undvika islag.

När du har första konen på höger sida, rid in så nära som möjligt, sitt mitt över hästen med vikten på vänster sittben, vrid kroppen, höften och axlarna lite till höger utan att tippa ner med axeln och vika dig i midjan. När du är mitt mellan konerna vrid dig till vänster, sitt över på höger sittben och lägg till höger skänkel för att komma mellan konerna. Gör din omställning av kroppen på linjen mellan konerna för att hinna svänga innan du har passerat nästa kon. Det är lite som att åka slalom, vikten på dalskidan (ytterskänkeln). Lägger du vikten på bergskidan (innerskänkeln) glider du förbi och missar porten, precis som vid konridning.

Inner och ytter

Vad är inner och ytter när du rider? I vanliga fall är innersidan den som är in mot mitten och ytter den som är utåt mot sarg eller vägg om du rider på ett fyrkantspår eller volt. Men i andra fall säger man alltid att innersidan är den sida hästens kropp är böjd och ställd åt. Innertygel, innerskänkel och innersida är den sida som hästen är ställd till och böjd åt i kroppen. Yttertygel, ytterskänkel och yttersida är den yttre sidan av hästen, det vill säga den sida som hästen är böjd ifrån. Man kan ju rida i vänster varv i ridhuset i höger galopp (förvänd) då blir höger sida den inre – fast det är sidan som är ut mot väggen.

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − tio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.