Träna Trail med Lars Bråve
Text Lars Bråve Foto: Mia Bråve
[private] LuckyRider nr 2 2005Trail är en av de stora tävlingsgrenarna inom western där det fordras en mycket väl grundriden, lugn häst.
På ryggen skall sitta en lika lugn och avslappnad ryttare som med sitt kroppsspråk visar vägen mellan och genom olika typer av hinder. Det finns i de olika regelböckerna beskrivningar på hinder som får väljas av domare/banritare. Exempel på hinder kan vara grind, bro, rygghinder eller serpentiner.
På alla trailbanor finner ni alltid bommar. En del hinder är obligatoriska beroende på om det är AQHA-, APHA- eller WRAS-tävlingar. Till dessa kan tillkomma olika typer av diciplinhinder som att flytta eller släpa på något, gå över presenningar, ground tie (gå av hästen och få den att stå kvar) o.s.v. Vi skall emellertid börja med bomarbete i skritt, trav och galopp.
De mått som användes kan variera lite beroende på vilken regelbok man tittar i, men avvikelserna är minimala. I skritt skall bommarna ligga mellan 40 – 60 cm och får ligga 30 cm högt. I trav är måttet mellan 90–105 cm och höjden 20 cm. Galoppbommarna skall ha ett avstånd av 1.8 – 2.1 m och här får höjden var 20 cm.
Nu brukar ju ryttare inte alltid gå omkring med tumstock i fickan varför ett enkelt sätt att lägga ut bommar är följande: 2 ”vuxna” fötter mellan skrittbommar, 3 i trav och 6–7 fötter i galopp. Har ni unga orutinerade hästar så använd alltid lite längre avstånd. [protected]
Börja med skritt
Börja med att försöka få hästen att i skritt gå över två parallella bommar. Det kan verka banalt men hästen skall sätta ner hovarna exakt mellan bommarna. Detta fordrar att avståndet till första bommen är korrekt och att framhoven lyftes ca 20 cm. framför. Grunden till allt bomarbete är att komma in på rätt avstånd och i rätt tempo. Är det ett böjt spår gäller för ryttaren att se till att hästens inre framben först går över. Det gäller alltså att med hjälp av kroppsviktens fördelning på yttre resp. inre sittbenet få hästen att sträcka fram höger eller vänster framben.
För att bromsa tempot i skritt gäller att få ner sätet i sadeln genom att föra fram sina skänklar ordentligt och sjunka ihop i sadeln. Testa gärna att i en lång skrittserie enbart med hjälp av era skänklar få hästen att stanna. Det är en nyttig övning.
Nästa steg blir att lägga ut en solfjäder med ett antal skrittbommar. Mät upp korrekt avstånd på mitten av bommarna och sitt sedan på böjt spår och få hästen att sätta ner hovarna exakt där de skall ner. Här är det viktigt att du med hjälp av ditt kroppsspråk talar om vilken väg ni har tänkt er.
Tänk på att hålla axlarna horisontella och parallella med hästens bogar. Titta inte ner utan blicken skall vara riktad mot nästa hinder och vägen dit.
Grundridningen viktig
Är grundridningen gjord så har du kontroll på ytterbogen och har du den kontrollen helt klar är ridning på böjt spår över bommar inga större problem. Om inte, så är det bara att gå tillbaka till grundridningen och få kontroll på ytterbogen. För att få den kontrollen fordras ett samspel mellan ytterhand och ytterskänkel och en innerhand som inte dras tillbaka utan leder genom att gå utåt och lätt framåt. Sitt gärna på en volt och ställ hästen utåt genom att höja ytterhanden, leda med innerhanden och trycka på ordentligt med ytterskänkeln så att ytterframbenet trampar över och framför det inre frambenet.
Om hovarna slår i bommarna så höj varannan bom upp till ca 20 cm. Det finns ingen begränsning på hur många bommar du kan ha i en skrittserie, men oavsett antal så var mycket noggrann med att komma in rätt. Om detta fungerar i skritt blir livet lite enklare när det är dags för joggen och lopen.
Joggen
Börja även joggen med en eller två bommar och var lika noga med hovnedsättningen som i skritten. Lär dig att bedöma avstånd till första bommen och ta en lätt förhållning ca 2 m framför bommen tillsammans med en ordentlig drivning för att på så sätt samla hästen.
Variationerna med travbommar är oändlig. Det är bara att använda fantasin, men var noga med avstånden mellan bommarna. Även i jogg kan man höja upp bommarna ca 20 cm för att på så sätt få hästen att lyfta lite bättre på benen.
En bra övning är att lägga ut en solfjäder med tre bommar och ca 1 m. mellanrum på mitten av bommarna. Lägg sedan ytterligare en solfjäder med spetsen åt andra hållet ca 6–7 m. från den första. Dessa två små hinder kräver att ryttaren verkligen sitter om mellan hindren och använder sin innertygel att leda med och inte som broms och har en klar bild av det spår som skall följas. Det är en bra kombination för att behålla kontrollen på ytterbogarna.
Ju lugnare och mer samlad jogg du har dess bättre lyfter hästen på benen och islagen, som i tävlingssammanhang kostar straffpoäng, blir färre.
Ytterligare en bra övning är att rida in i en box, stanna för att därefter direkt komma upp i jogg över några bommar. Det fordras drivning och framförallt en ryttare som inte lutar sig framåt utan blir kvar med sitt överliv och lyfter upp bogarna för att ge hästen en chans att lyfta framhovarna över första bommen. Det är med andra ord mycket viktigt att ryttaren har rätt position, leder med innertygeln och driver med både säte och skänkel. Träna gärna med kort och lång anridning och lär er avståndsbedömning.
Lope
Om skritt och jogg fungerar blir steget till lope enkelt. Första förutsättningen att lyckas med lope i trail är att fattningarna fungerar. Vi är alltså tillbaka till grundridningen. Innan ni börjar med bommar så träna på fattningar från både halt, skritt och jogg. En viktig övning är att gå upp i lope direkt från ryggning. Då har hästen bakdelen under sig och med hjälp av en ytterskänkel som ligger långt tillbaka som trycker in bakdelen och en innerhöft och innerhand som går framåt kommer fattningen på ett enkelt sätt.
Många gånger är det kort väg mellan trailhinder varför fattningen måste komma exakt när du ber om den. Börja bomträningen med en bom och liksom i skritt och jogg få hästen att komma in på rätt avstånd och på mitten av bommen. Träna även här med kort och lång anridning. Du som även håller på med hoppning förstår att detta är normalt markarbete.
När detta fungerar så lägg ytterligare en bom parallellt med den första. Förhållning och drivning ca 1 galoppsprång eller ca 2 m före bommen för en samling. Mjuk hand över bommarna. När detta fungerar så kan man börja göra det hela lite svårare med bommar på böjt spår. Samma ridning som i skritt och jogg – led med innerhanden, böj dig inte i midjan utan ha axlarna parallella med bogarna och framförallt skall axlarna var horisontella. Viker du dig inåt så trycker du ut hästen och har ingen kontroll på ytterbogen. Ytterskänkeln bör ligga lite bakom sadelgjorden.
En gammal sanning är att det inte går att samla en häst som inte bjuder framåt. När du börjar värma upp inför en trailträning så lägg ut 5–6 bommar på ett lätt böjt spår med ett avstånd på ca 1,5 m och rid lätt med mycket drivning och försök få hästen att leta sig neråt och framåt. Var lika noggranna vid uppvärmningen med avstånd och korrekt hovnedsättning.
Lätt åt höger, ställ om hästen lätt åt vänster och rid igenom den andra figuren med vänsterställd häst. Ridningen skall ske mitt i hindren. [/protected][/private]