Tydligt ledarskap, god kommunikation och gott samarbete mellan dig och din häst summerar i princip all slags framgångsrik hästhantering. När det kommer till att lära en häst att till exempel lägga sig ner, hoppa framåt på bakbenen eller gå i spansk skritt på kommando är dessa tre goda ting i kombination enligt tricktränaren Rebecca Östh – en nödvändighet .
Rebecca Östh drömde en gång i tiden precis som många andra unga ridskoletjejer om en framtid som professionell tävlings-ryttare. Föga visste hon väl då att den önskade hoppkarriären skulle sluta i språng över tunnor – barbacka med endast en grimma och grimskaft som styrmedel. Idag driver hon företaget RC Horse Vision tillsammans med sambon och akademiske ridkonstnären Christofer Dahlgren strax utanför det lilla samhället Hällekis på Kinnekulle i Västra Götaland. Hennes udda historia började med att hon sökte efter något att göra med sitt halvblodsföl i väntan på att det blev dags för inridning. Och nu, ett antal år senare, är hon en av landets få och synnerligen eftertraktade tricktränare.
– Jag kom i kontakt med Parelli Natural Horsemanship och blev helt såld på hela ”kommunikation mellan dig och din häst”-konceptet. Jag slukade allt material jag kom åt, läste böcker, såg filmer och åkte på träningar så ofta det gick. Drömmen om att kunna hantera hästar på det här sättet själv tog helt överhanden av mitt liv, skrattar Rebecca.
I amerikanen Pat Parellis tränings-program ingår viss trickträning som ett senare och mer avancerat delmoment, och det området fascinerade henne. Fölet, som med tiden växte upp och blev en stor och ståtlig valack, fick bli försökskanin och träningen gick över all förväntan. Efter några år kunde han utföra i princip alla trick som fanns, både vid hand och från ryggen.
– Vi fick en fantastisk kommunikation som blev en slags aha-upplevelse för mig och den känslan ville jag för-medla till andra. Jag insåg också effekt-erna av vad dålig kommunikation mellan häst och människa kan leda till, det är rätt skrämmande faktiskt.
Olika belöningssystem
Rebecca provade sina nya kunskaper på andra hästar och insåg att konceptet fungerade lika bra på dem. Och snart blev kön av hästägare som ville få sina fyrbenta vänner att utföra olika trick lång, men hon hade redan från början vissa bestämda åsikter om träningsupp-lägget.
– Hela grejen med den här typen av hästhantering är att hitta samspelet mellan häst och människa. Om jag gör allt jobbet så missar hästägaren hela poängen, så jag vill helst att de ska vara med och lära sig hur det går till. Trickträning är perfekt för hästar som ska sättas igång efter en skada eller om de tappat livsglädjen av för mycket tävlande. Det är så fascinerande när man känner att hästen börjar leva igen och den känslan vill jag att hästägaren ska uppleva själv.
Det finns tyvärr ingen hundraprocentig manual för hur du lär din häst ett trick på bästa sätt. Alla levande varelser är olika som individer, och även om det finns vissa grundläggande regler som vanligtvis fungerar, måste du vara uppmärksam på om något moment i träningen inte känns rätt. Med åren har Rebecca själv gjort vissa förändringar i sitt utbildningsprogram, där en av de största skillnaderna är att konstant använda godis som belöning för utfört trick.
– Det fungerade toppen för de elever som hade ett riktigt starkt ledarskap, men jag såg ändå negativa tigg-tendenser hos en del hästar som jag inte tyckte om.
Rebecca utformade därför fem grundstenar i det egna utbildningsprogrammet ”Natural Trick Training” för att få kontroll på problemet:
god grundkommunikation
rätt timing
tydliga signaler
snabbt trappa upp kraven
konsekvens
Men vissa gånger hjälpte inte ens det. Efter att ha varit på kurs för en tränare med ett helt annat belöningssystem, lärde hon sig att det fungerade minst lika bra att lära hästen trick helt utan godis på ”Natural Horsemanshipvis” istället för med godis, som kan liknas vid den så kallade ”klickermetoden”.
– Jag fick en aha-upplevelse igen och åkte hem och började träna på min connemarahingst med en gång.
Hitta rätt sätt
Connemaran lärde sig att buga, gå spansk skritt, ligga på sidan, stegra, komma på inkallning utan lina samt göra bergsgeten (ett trick där hästen står med alla fyra benen helt ihop precis som en elefant ibland gör på cirkus) med endast en eftergift som belöning.
– Med eftergift menas att du arbetar på en övning som vanligt, men när hästen gör rätt avslutar du och ger belöning i form av klappar och beröm istället för en godbit.
Med godis kan vissa hästar tendera att ta saken i egna händer och börja göra sina konster själva för att få något gott. Det är något Rebecca helt vill komma ifrån, även om hon fortfarande använder båda belöningssystemen.
– Hästen måste alltid vänta tills den får en signal. I vissa lägen kan det bli rent livsfarligt om den gör saker på eget bevåg, som till exempel i stegringen som ofta handlar om dominans i hästflocken. Vissa gånger fungerar det perfekt med godis som belöning, andra inte. Jag tror på att vara öppen för att använda det sätt som passar bäst för var och en istället för att döma ut ett system helt.
Varje dag är fylld av nya kunskaper och när det gäller hästar blir du aldrig fullärd. Rebecca fortsätter att utvecklas som tränare för varje nytt möte hon ställs inför i livet, oavsett om det är med en människa eller en häst, och hon åker själv regelbundet på kurser för andra instruktörer.
– En del av tjusningen med all hästsport är att det alltid finns något mer att lära sig och den här typen av träning är något som varken du eller din häst blir för gammal för.
Och det gensvar du får från din häst när du kan konsten att kommunicera med den är enligt de flesta som upplevt känslan – värt allt guld i världen.