Flitig gäst i Sverige är en av Europas allra främsta westerntränare, Ute Holm, Tyskland. Hon är flerfaldig europeisk mästare i olika westerndiscipliner och även Guldmedaljör i World Champion Team Cutting.
LR 8/2009
Text och foto: Åsa Wikberg
[private]
Första gången jag träffade ute holm var för ett par år sedan i colorado. Hon var där som personlig tränare åt en tysk kille som var med i en reality serie – en HD-åkare som skulle förvandlas till cowboy på några veckor. Redan då var Ute sedan många år ett stort namn i Europa.
Ute är en av Europas mest meriterade ryttare. Hon är flerfaldig tysk mästare och europeisk mästare i olika westerndiscipliner och även Guldmedaljör i World Champion Team Cutting. Inte nog med det – hon är även domare vid National Cutting Horse Association och National Reined Cowhorse Association.
Under sommaren hade Ute flera cuttingclinics i Sverige och hon passade även på att tävla på svensk mark. Vad tycker hon då om svensk cutting?
– Man har bra kvalitet på hästarna här. Ryttarna är också bra men ett problem är att många inte har tillräcklig kunskap om alla regler och tillräcklig tävlingsrutin för att visa vad man kan när det gäller. Många var bättre på träning än när vi kom på tävling, berättar Ute.
I cutting har man fyra personer som skall hjälpa till under cuttingen, det tävlande ekipaget tar ut en ko ur flocken och skall hålla den avskild tills man visat domaren att hästen kan arbeta kon självständigt. Hjälparna ska assistera med att hålla kalven inom området och när det behövs ”putta” den tillbaka mot den tävlande.
– Man är ett team som arbetar tillsammans och det är mycket viktigt att hjälparna som agerar turnbacks och herdholders vet vad de ska göra och när. Här behövs det mer utbildning för turnbacks och herdholders. I Tyskland har vi oftast andra hästar med som arbetar med dessa uppgifter. I Sverige har ryttarna sina tävlingshästar vilket gör att hästen kanske inte är på topp när det blir dennes tur att gå in och cutta, förklarar Ute.
Tränare och författare
Ute som började med Appaloosa för över 30 år sedan har hunnit med mycket sedan dess. Hon har ridit och tävlat bl. a. pleasure, trail, western riding och mycket reining och cowhorse. Hon är även författare och har skrivit tre böcker, varav en för barn och nybörjare samt även gjort en dvd om grunderna i westernridning.
– Jag har mycket ridlektioner för barn och handikappade och tycker det är väldigt givande att arbeta med dem, förklarar Ute.
Kanske är detta intresse hemligheten bakom hennes framgångar som tränare. Flera av Ute Holms elever berättar just om hennes förmåga att förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt. Ute anses även vara bra på att ge konstruktiv kritik och positiv feedback till sina elever, något som brukar underlätta all inlärning.
En av hennes böcker handlar om Ranch Horse Versatility, ett event som har blivit mer och mer populärt i Tyskland. Man rider flera olika klasser; ranch horse riding (en slags pleasure/horsemanship), trail där det ingår roping, en form av cutting med två hjälpare där man även ska placera kalven i en box, reining och working cowhorse samt visa hästen i halter. Allt rids på samma häst och man får poäng efter hur många ekipage man slår. Det är en AQHA klass men den är även öppen för Allbreedsekipage i Tyskland. Ryttaren måste vara ägare av hästen.
– Det är väldigt kul att grenen blivit så populär, för nu börjar folk verkligen arbeta sina hästar för flera olika discipliner. Det gör att man får en betydligt mer mångsidig häst – såsom en riktigt bra ranchhäst ska vara, menar Ute.
– Träningen man lägger ned på att få en mångsidig häst ger inte bara resultat på tävlingsbanan. Den största vinsten är kanske det partnerskap som uppstår mellan människan och hästen, där man känner varandra utan och innan.
Ryggskada
Efter att ha råkat ut för en svår olycka som resulterade i en ryggskada, fick Ute anledning att tänka över vad hon skulle ägna framtiden åt. Skadan gör att hon inte längre kan galoppera lika mycket som förut och därför bestämde hon sig för att satsa helt på grenen cutting. Inte ett alldeles självklart val kan man tycka, med alla tvära stopp och kast som förekommer i cutting…
– Ja, många tycker det låter konstigt att man rider cutting med en ryggskada. Men jag använder stigbyglarna mycket, vilket man kan se när jag stoppar. Det som är viktigt för att spara ryggen är att man vet när hästen ska stoppa. Om man har ögonen på kalven hela tiden så vet man också när stoppet blir och kan ta emot i stigbyglarna, förklarar Ute
– Så jag skrittar och travar mina hästar och låter ofta någon annan galoppera dem.
Framtiden öppen
Efter flera år i Frankrike är Ute sedan drygt ett år tillbaka i Tyskland igen. Såsom flera av de mest framstående ryttarinnor jag träffat under åren har även hon upplevt problemen med att kombinera en framgångsrik karriär som tränare med ett familjeliv. Men när jag frågar henne vad som gör henne verkligt lycklig kommer svaret blixtsnabbt.
– När jag sitter på hästen och allt känns rätt. Häst och ryttare är som ett lag och ett bra team kan åstadkomma allt.
[/private]