Jag heter Helena Kardefelt, jag och min man Lars-Göran bor på en gård i Nyköping där vi har Quarter, Appaloosa, Frederiksborgare, jämtgetter höns och katter. Getterna ger mjölk som blir en mycket delikat yoghurt, och nej mjölken smakar inte get.
När det kommer till hästar så har jag en mycket bred erfarenhet eftersom jag har ägnat mig åt dom flesta discipliner. Alla mina hästar utbildas så allsidigt som möjligt sen har dom ju olika talang och intresse för saker. I år fick t.ex. en av westernhästarna prova att tävla i dressyr och dressyr hästen startade western, det var inga konstigheter.
Vilket är ditt roligaste minne med hästar/hästfolk?
Det roligaste från i år var nog när vi deltog i Gärdsjöspelen och utmanade riddarna som amazoner i ett riddarspel som innehöll bla eld och riktiga Kosacker från Ukraina. Tiger var min Amazonhäst och gillade det skarpt, lagom ansträngande tyckte Tiger. Vi startade även i Mounted Skills at Arms och fick en hedrande 3:e plats bland alla skickliga riddare och Amazoner. Det hela var första gången så man kände sig lite oförberedd, nästa år vet vi lite bättre vad det går ut på. Men skoj det hade vi. Och ett vackert bröllop fick vi beskåda och delta i till häst.
Sen var det ju lite skoj att min Appaloosa fröken vann hela 11 klasser på APHC Nationals. Fast det är minst lika roligt att rida henne här hemma och i skogen, tävlandet är en bonus.
Ett annat minne var när jag och min man red ner i Grand Canyon på mulåsnor. En mer hissnande upplevelse får man leta efter! Stigen var isig och så smal att man inte kunde mötas på den. Klippväggarna stupade lodrätt. Ja ni som inte har varit där har säkert sett foton. Den senaste som hade dödsstörtat där var en släkting till turledaren. Anledningen till att man använde mulor var att det var för farligt att rida där med häst. En mula hoppar inte framåt när den blir rädd utan backar, så man skulle rikta nosen mot stupet när man stannade. Min mula försökte då nå och norpa åt sig gräs ute på kanten. Det var en mycket pigg mula jag red som ville tränga sig förbi de andra, vilket det var för smalt för, och ingen bra ide. Hon var lika pigg efter 8 timmars tuff klättring som när vi började. När vi kom tillbaka från ritten och berättade för familjen på Ranchen där vi bodde vad vi hade gjort så undrade dom hur i hela friden vi tordes det, och då var ändå dom inte direkt försiktiga. Deras 5 åriga son såg en dag en skallerorm i garaget och gick in och hämtade en pistol och sköt ormen i huvudet, det tyckte dom var ofarligt och bra. Frun i huset var militär och veterinär som jobbar med embryo transfers på häst och boskap.
Vilken häst har betytt allra mest för dig?
Dudes Gold Tigress (Tiger), mitt 22 åriga quartersto. En häst som henne hittar man inte ofta. Hon har en diger meritlista i de flesta westerngrenar. En frisk och sund häst med exteriör och bra rörelser. Hon är fortfarande ett stort nöje att få rida. Hon hjälper den som tappat sitt självförtroende, samtidigt som hon riktigt kan utmana en kunnigare person. En mycket klok häst med massor av pondus. På senare år när jag har lagt om hennes träning från prestation till mer kraftskapande ridning med variation och hon har riktigt blommat ut och fått tillbaka glimten i ögat. Hon utvecklas fortfarande.
Jag börjar med och mer inse vilken kaliber hon har. Avelsmässigt tycker jag att vi ska vara mer rädda om foundationhästarna än vad vi är. Man kan ju undra vad det blir för individer i slutändan om man bara avlar på extrema tävlings/exteriör egenskaper. Jag hoppas att performance poängen även i fortsättningen indikerar på en användbar och sund individ.
Vilken är den viktigaste egenskapen hos en häst i dina ögon?
Att egenskaperna passar en själv och det man ska ha hästen till. Det ska vara roligt att umgås med sin häst, annars kan man börja med att fundera på vad man själv gör för fel eller hitta en ryttare som uppskattar hästen.
Om man bara kan utbilda supertalanger och då på ett ofta dominant sätt är man ingen bra tränare i mina ögon.
Kan du någon rolig historia?
Ja, min Frederiksborgare brukar ofta ge mig ett gott skratt med sina påhitt! En sommar monterade han ner ett vindnät som han trädde över huvudet, han såg ut som en superhjälte med en grön mantel där han gick i hagen. Jättebra mot flugorna och snyggt tyckte Galant. Galant är en mycket udda häst som har mycket i huvudet och är väldigt kontaktsökande och påhittig.
Favoritresemål?
Arizona på vintern, blå himmel och torr luft. Härligt!
Favoritmat?
Kryddstarkt och krispigt! Fräscha sallader på hemodlade grönsaker. Önskar jag kunde odla längre på säsongen bara. Skulle vilja bygga ett större växthus som värms av ett system med hästgödsel som värmekälla, praktiskt. Skit det har vi massor av.
Tipsa om en bok eller film du gillar!
En bok skriven av Mark Rashid, den boken där han beskriver hur han möter den gamla mannen som arbetar med hästar och hur han sedan utvecklar sitt förhållande till hästar.
Favoritsyssla när du INTE håller på med hästar?
Hm… finns ju alltid något att pyssla med här på gården, med bågskytte är skoj. Vi skjuter även till häst och tävlar i beridet bågskytte. Ok favorit syssla när jag INTE håller på med hästar.
Jag brukar sy och tillverka möjliga och omöjliga saker i läder mm. Är intresserad av renovering med gamla material och ett mer hållbart sätt att leva och bo. Vi skulle tex vilja bygga ett ecorelief hus där huset är omgivet av ett växthus med medelhavsklimat i utedelen. Huset består av klimatskal, bostadsdel och kretslopp. Då skulle jag inte behöva ett extra växthus heller. Nej, det blir inte fuktigt i ett sådant hus, däremot alldeles för torrt så man måste ha extra källor till fukt. Det löser man med en läcker liten damm med cirkulerande vatten runt i byggnaden.
Annars när vädret tillåter paddlar vi en tur i Stendörren, skärgården vi har här.
Dela med dig av ett bra tips som har med hästar att göra!
Om det inte går som du vill när du tränar en häst, sitt av gå hem och tänk över vad du gör för fel och om du kan försöka göra på något annat sätt. Bli inte frustrerad. Försök att vara den ledare som hästen faktiskt ser upp till genom att behandla den som den individ den faktiskt är. Var och en behöver vi rannsaka vad vi gör med våra hästar, dom är alldeles för utsatta och vänligt sinnade.
Intervju och foton: Anne Svensson