Virusabort

Virusabort är en mycket smittsam virussjukdom som orsakar abort hos upp till 90 % av de ston som smittas av viruset under dräktigheten.

LR 8/2008
Text: STC:s Hästveterinären

[private]


Virusabortvirus kan ge sjukdom i tre olika organsystem: luftvägarna, centrala nervsystemet och livmodern. Därför heter viruset egentligen inte virusabortvirus utan ekvint herpesvirus typ 1.


Symtom

Virusabort orsakar abort hos upp till 90 % av de ston som smittas av viruset under dräktigheten. Aborten sker från tre veckor upp till fyra månader efter att stoet smittats. Ibland får stoet först luftvägssymtom men ofta kommer aborten helt utan förvarning.
Abort kan ske från femte dräktighetsmånaden men kommer vanligtvis från den nionde dräktighetsmånaden fram till beräknad fölning. Fölet kan också födas levande men är svagt, kan ha gulsot och svårt att andas. Det dör i allmänhet inom tre dagar.


Överföring av smitta

Virusabort är mycket smittsam. Moderkaka, fostervätskor och foster utsöndrar stora mängder virus till omgivningen. Därför är det viktigt att de avlägsnas och förstörs så att det inte finns någon risk för vidare smittspridning. Även flytningar från stoets första brunst efter kastningen kan vara smittförande.
Stoet blir immunt mot abortvirus i 4-6 månader men kan alltså återsmittas och kasta i senare dräktigheter.
Man tror att kroniskt infekterade hästar kan utsöndra virus av och till, framför allt i samband med stress eller behandling med kortison.


Isolering

Sto som kastar ska isoleras från andra hästar, särskilt dräktiga ston. Isoleringen bör sträcka sig över första brunsten efter kastningen. Sto som kastat ska inte betäckas under första brunsten.
Om aborten skett inomhus rengörs boxen noggrant och desinfekteras. Den måste vara helt ren och torr innan den används igen och det är lämpligt att undvika att ha andra dräktiga ston i boxen den närmaste månaden. Om aborten skett i en hage bör den inte användas på fyra veckor. Virusabortvirus kan överleva i omgivningen upp till 45 dagar under gynnsamma förhållanden.


Provtagning

Vid obduktion av fostret ses typiska tecken för virusabort. Man kan också hitta virus i fostret och fosterhinnorna.
Blodprov där halten antikroppar mot ekvint herpesvirus-1 bestäms är ett osäkert sätt att ställa diagnos. Däremot kan det vara bra för att skilja mellan EHV-1- och EHV-4-infektion och för att hitta ston som inte träffat på virusabortviruset tidigare.


Behandling

Virusabort går inte att behandla medicinskt. Föl som föds levande undan ston som infekterats av virusabort under dräktigheten dör i allmänhet inom några dagar oavsett behandling.


Övrigt

Man kan vaccinera mot virusabort. Vaccinet ges i 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaderna men ger inte ett fullständigt skydd. Det finns också ett annat vaccin som ges två gånger som grundvaccination före hästen betäcks och därefter underhålls med en spruta i andra hälften av dräktigheten.
Sjukdomen är anmälningspliktig. Laboratoriet som ställt diagnosen gör anmälan.[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + sexton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.