Westernryttarna – Malin Kleman & Mårten Karlsson

Malin och Mårten har westernridningen att tacka för sitt gemensamma liv. 2006 träffades paret på en ko-clinic och insåg att de hade mycket gemensamt. Ett par år som vänner och träningskompisar ledde så småningom till ett förhållande och idag lever de tillsammans på gården utanför Jönköping. Här pågår livet med hästarna i fokus och paret tränar och tävlar i det mesta både nationellt och internationellt. 

 Text och foto: Natalie Lindholm
Träden har precis börjat skifta färg och på gräsmattan utanför huset ligger gula löv lite överallt. De gröna hagarna sträcker sig långt och flera ridstigar leder ut i skogen runtom gården. Det första som slår en besökare är dock Denver. Bokstavligt talat. Den enorma hunden vill gärna komma så nära som möjligt och hoppar så högt att han nästan välter omkull mig när jag kliver in på gården. Det är inte ovanligt att stöta på en aussie hemma hos westernryttare, inte heller en hoppande lycklig sådan men den här sticker verkligen ut i mängden. Han är huvudet högre än de flesta och Malin säger med ett skratt att de inte alls hade tänkt sig en så stor hund.– Vi trodde han skulle bli ungefär lika stor som en Bordercollie, förklarar hon leende innan hon bjuder in mig i huset. Mårten föser undan Denver som snällt får vänta utanför när vi slår oss ner i ett kök där kärleken till hästen syns överallt. Kring fönstren hänger träns av olika slag, på väggen i hallen trängs prisrosetterna med en tjusig brösta och jackhängaren är gjord av hästskor. Sedan paret flyttade in 2010 har de renoverat det gamla huset. Först nedervåningen och så, när Denver kom in i deras liv, även övervåningen.– Från början gick det bra att bo på ett plan, men då hade vi en liten hund. Nu behöver vi lite mer utrymme, skojar Malin medan Mårten häller upp kaffe och dukar fram kakor.Hur det hela börjadeBåde Malin och Mårten har sysslat med hästar på ett eller annat vis större delen av livet. För Malin började det på ridskolan som fyraåring. Hennes instruktör höll själv på med westernridning så det är inte svårt att se hur intresset föddes. Tio år gammal gick hon vidare och började rida på westernridskola hos Peo Ejderhall. När hon så småningom fick den efterlängtade egna hästen, araben Paresco, ville hon göra lite av allt.– Jag red dressyr, hoppade, red ut mycket i skogen och tävlade Pleasure och Trail innan jag fastnade för reiningen, förklarar Malin. Ekipaget tävlade bland annat flera år i SM och tog medalj i arab EM i Reining på Bökeberg 2010. Reiningen ledde snart till Cowhorse och Malin säger själv att det var ett sätt för henne komma till grunden i reiningen. En av de framgångar Malin minns mest, och är kanske stoltast över var då hon kom trea i limited cowhorse på en häst hon haft sedan föl och tränat upp själv.

– Det var verkligen roligt att få bra score på just den hästen och ryttarna som kom före mig var verkligen riktigt duktiga och erfarna också, säger Malin glatt och säger att startfältet dessutom var ovanligt stort just den dagen.

För Mårten började det stora intresset för westernridning på gymnasiet. Efter en praktik hos Tommy Bäcklund fastnade han helt för sporten och fick möjlighet att hyra en häst från High Chaparral under vintern.

– Efter det var jag fast och har provat på det mesta även om det senaste året verkligen varit mitt år, säger han och Malin håller entusiastiskt med. Under året har Mårten hunnit vinna cowhorsen på Western Days på  Axvalla, kommit tvåa i Non Pro Cowhorse på High Chaparral och kommit trea i ranchtrailen bland många bra startande.

– Ranchtrailen efteranmälde jag mig till i sista sekund och hade egentligen inte alls tänkt vara med så det var lite extra roligt att det gick så bra, säger Mårten blygsamt.

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 2!

WEB2-westernryttarna

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.